Naravne znamenitosti in kulturne znamenitosti

Apartmaji Savinja vam nudijo možnost ogleda številnih naravnih lepot in kulturnih znamenitosti:

NARAVNE LEPOTE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE


 
LOGARSKA DOLINA velja za eno najlepših ledeniških alpskih dolin, ki leži med vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, vam nudi številne poti skozi čudovite kotičke neokrnjene narave, kjer si lahko ogledate številne naravne lepote in znamenitosti:

Slap Rinka – z 90-imi metri eden najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji,

Slap Palenk – priljubljena točka za poročne zaobljube,
Planšerija Logarski kot, kjer je na voljo domača hrana in izdelki bližnjih kmetij,
Pravljični gozd za najmlajše, v njem so predstavljene najlepše svetovne in slovenske pravljice in ljudske pripovedke.

 
ROBANOV KOT IN ROBANOVA PLANŠERIJA- neokrnjena alpska dolina, na planšariji pa lahko dobite domače dobrote: kislo mleko, ajdovi žganci z ocvirki, štrudelj, masovnik, sir…
MATKOV KOT IN MATKOV ŠKAF –kraterju podoben snežni kotel, ki ga spomladi v snežne nanose izdolbe visok slap.
POTOČKA ZIJALKA – kjer so našli kosti jamskega medveda in orodje kamenodobnega lovca.
IGLA IN PRESIHAJOČI STUDENEC, Igla je 40 m visok skalnat obelisk, ki ga od matične stene loči dvometrska razpoka, skozi katero je včasih vodila edina pot iz Luč do Solčave. Pod Iglo se nahaja presihajoči studenec, njegovo delovanje pa ni več tako izrazito kot nekoč.
SNEŽNA JAMA – ena najveličastnejših gorskih jam na svetu, ležeča pod pobočjem Raduhe na nadmorski višini 1500 m.  Zaradi njenih lepot, jamskega mleka, ledenih skulptur in kapniškega okrasja je njen obisk nepozabno doživetje.
VELIKA PLANINA – največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi - kočami in bajtami posebne oblike.
MOZIRSKI GAJ  park cvetja in etnološke dediščine, kjer izstopajo japonski in zeliščni vrt ter skalnjak, ogledamo pa si lahko tudi čebelnjak, kmečko hišo, kaščo, preužitkarsko kočo, mlin, kovačijo…
GOLTE in  ALPSKI VRT – najvišje ležeči tovrstni botanični vrt s preko 100 vrst alpskih rastlin.
RJAVČEVA JAMA - je razvejen sistem podzemnih rovov, v njej so zanimivi sedimenti, našli so tudi kosti jamskih medvedov in predstavnike redkih hroščev in netopirjev. Na dnu jame je sifonsko jezero, katerega nivo se ob nalivih dvigne.
TRBIŠKA ZIJALKA – je kraška jama, zavarovana kot naravni spomenik. V njej je bogata speleofavna, med drugim tudi endemični hrošček Orotrechus lucensis, zato je jama zaprta z mrežo, ključ pa dobite na bližnji kmetiji.
RIHARSKA JELKA IN SLAP CUC - Riharska jelka je mogočno drevo, visoka je preko 20 m, obseg pa meri 585 cm, Slap Cuc je dvostopenjski, v celoti meri 60 m, po katerem se lahko tudi soteskate.

 

 

KULTURNE ZNAMENITOSTI ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

KOKLEJSKE KAŠTE – vsi zbrani objekti so bili prestavljeni iz okolice Luč in Ljubnega in predstavljajo ohranjeno kulturno stavbno dediščino naše doline, zbirka obsega štiri kašče, dve preužitkarski koči in kapelico, stare so tudi do 250 let.
JUVANOVA HIŠA – je najstarejša posvetna zgradba v občini Luče, iz ohranjenih baročnih elementov sklepajo, da je bila hiša zgrajena sredi 18. stoletja. Pripadala je edini dolinski kmetiji v Lučah, ki sta ji trdnost zagotavljala tudi žaga in mlin. V bližini je tudi lepo ohranjeno vaško perišče.
ŽAGERSKI MLIN  - več kot 250 let stari mlin je eden redkih še delujočih mlinov v Sloveniji. 
BUDNOVA ŽAGA – žaga venecijanka, žaga na vodni pogon, zgrajena v 20 letih prejšnjega stoletja.
BRINEČEV MLIN – obiskovalci si lahko ogledajo delovanje mlina nekoč in danes.
MUZEJ POTOČKE ZIJALKE – stalna razstava o Potočki zijalki, zatočišču ledenodobnega človeka: lobanja jamskega medveda, kamnita orodja, koščene sulice za kopija in kopija prašivanke, ki velja za najstarejšo šivanko na svetu.
ZAKLADNICA RADMIRJE – zakladnica mašnih plaščev in sakralnih predmetov.
GORNJEGRAJSKE MUZEJSKE ZBIRKE – zbirke prikazujejo bogato etnološko izročilo, kamnine in fosile, fotografije in verske predmete.
FLOSARSKA ZBIRKA  - predstavlja tradicijo splavarstva in flosarstva v Savinjski dolini, ponazarja življenje splavarjev, njihove noše in opremo, njihov vsakdanjik na splavu.
GRAD VRBOVEC – v njem se nahaja tudi muzej gozdarstva in lesarstva in predstavlja življenje preprostih ljudi: olcarjev, furmanov, žagarjev in splavarjev.
FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN ter številne CERKVE IN KAPELICE.